BISTRITA Forum

Poul Anderson - Orion va rasari

In jos

Poul Anderson - Orion va rasari

Mesaj  Pushkatu la data de 16/5/2013, 02:25

Orion va răsări conține una dintre ele mai complexe și complete descrieri ale modului în care va arăta în viitor fața lumii, precum și a personajelor care trăiesc în acest cadru. Principalele patru societăți ale acestei lumi, asupra cărora se concentrează și acțiunea cărții, sunt:

- Uniunea de Nord-Vest - o societate tehnologică bazată pe clanuri, situată în nord-vestul Americii de Nord
- Cele Cinci Națiuni ale mongilor - o societate feudală din centrul Americii de Nord, în care o elită descinsă din invadatori ruși, chinezi și mongoli conduc șerbii descendeți ai cetățenilor americani
- Federația Maurai - o societate ecotopică din Pacific, condusă de Maurai din N'Zealann.
- Ostrovul Ceresc - o societate europeană bazată pe clase localizată în Franța, Alpi și Țările de Jos, condusă de un aerostat dirijabil care datează dinainte de război.

După ce armele nucleare au devastat Pământul, doar Ostrovul Ceresc, aerostatul propulsat cu energie solară care plutește deasupra Europei, mai deține înalta tehnologie. Autoritatea sa începe să pălească odată cu lovitura de stat pusă la cale de o facțiune religioasă.

Un tânăr nobil scapă de pe Ostrov și ajunge pe sol, unde se alătură unui grup din Uniunea de Nord-Vest preocupat să reinstaureze puterea atomului în scopuri pașnice. Tehnologia, scoasă în afara legii de secole, ar urma să permită recâștigarea moștenirii pierdute a călătoriei spațiale.

Încercărilor Uniunii de Nord-Vest li se opune Imperiul Maurai, care proslăvește atotputernicia naturii. Romanul urmărește personajele care încearcă să aplaneze conflictele dintre națiuni.

Titlu cărții vine de la Proiectul Orion, pe care una dintre națiuni încearcă să îl readucă la viață.

O scurta bibliografie pe care am copiat-o de la sfarsitul cartii:

Provenind dintr o familie de origine scandinavă, POUL ANDERSON a absolvit fizica, în 1948, lucrând sporadic în învăţământul universitar. Încă din vremea colegiului, a început să publice în Astounding, iar din 1952 s a consacrat pe deplin literaturii, între 1944, data apariţiei primei sale povestiri, şi aprilie 1971, când The Magazine of Fantasy & Science Fiction i a consacrat un număr special, fiind autorul a treizeci şi patru de romane, două antologii şi cincisprezece culegeri de povestiri şi nuvele, în afara celor publicate în revistele de gen şi necuprinse încă în volume. Dintre acestea, trei cărţi nu aparţineau domeniului SF. Un excepţional simţ al epopeei în dome¬niul science fiction animă numeroase dintre aceste texte de o vioiciu¬ne deosebită a acţiunii; în descrierea scenelor de luptă, Poul Anderson nu este egalat de nici unul dintre confraţii săi. Primul său roman, Brain Wave (Povara cunoaşterii, 1954) descrie un viitor apropiat în care o invenţie permite creşterea nivelului intelectual al întregii omeniri; idioţii devin oameni normali, iar oamenii de rând devin genii. Implicaţiile acestei descoperiri îi prilejuiesc autorului o meditaţie profundă asupra condiţiei umane. Nuvelele din ciclul The Guardians of Time (Patrula timpului, 1955 l959) urmăresc aventurile agenţilor unei poliţii temporale însărcinate cu eliminarea ucroniilor provocate de călătorii temporali iresponsabili. The Dancer of Atlantis (Dansatoarea din Atlantida, 1971) tratează tot o temă legată de călătoriile temporale, în care intervin elemente din tema civilizaţiilor pierdute. The High Crusade (Cruciada cosmică, 1960) exploatează cu ingeniozitate motivul handicapului constituit de o tehnologie prea avansată în faţa unor primitivi hotărâţi, locuitori ai unui sat medieval englez, care întemeiază un veritabil imperiu galatic. Operation Chaos (Operaţiunea Haos, 1971) e o parabolă glumeaţă, în care eroul, un vârcolac căsătorit cu o vrăjitoare, străbate o lume în care ştiinţa a fost înlocuită de religie. Se remarcă înclinaţia autorului pentru SF ul de aventuri, în tradiţia unei space opera clasice, dar şi pentru heroic fantasy. Însă Poul Anderson n a ocolit problemele grave ale societăţii contemporane. Orion Shall Rise (Orion va răsări, 1973) este o epopee a cărei acţiune se desfăşoară într o lume post cataclismică, unde ecologismul se împleteşte cu critica socială. Pentru nuvelele sale, Poul Anderson a primit, în repetate rânduri, premiile Hugo şi Nebula.

NOTA AUTORULUI

Cei care şi amintesc de alte povestiri din lumea maurailor vor obser¬va, poate, anumite diferenţe faţă de ceea ce se povesteşte în această carte. Dar aceste discrepanţe nu constituie, neapărat, o greşeală. Date şi relatări ulterioare ne determină ade¬sea să ne revizuim punctele de vedere referi¬toare la trecut sau la prezent. Viitorul nu face nici el excepţie.
Variaţiile care apar faţă de limbajul actual, incluzând cele gramatica¬le, ortografice, referitoare la nume sau la reperele geografice etc, se dato¬rează schimbărilor intervenite o dată cu trecerea veacurilor, şi nu, în mod necesar, ignoranţei mele.
Doctorul Ernest Okress de la Institutul Franklin mi a furnizat cu amabilitate un material valoros privitor la Staţia de Cercetare a Aerosta¬telor Termale şi Solare, la al cărei proiect a lucrat, în cadrul unui numeros colectiv. (Conceptul de tensegritate îi aparţine lui Buckminster Fuller). Am participat la o lecţie de supravieţuire în sălbăticie, ţinută de Tom Brown, Jr., şi am învăţat o mulţime de lucruri, care mi au fost de folos în scrierea acestei cărţi. Pentru sfaturile bune şi încurajările prieteneşti, le sunt îndatorat, mai presus de toate, lui Karen Anderson, Mildred Downey Broxon, Victor Fernández Dávila, Larry J. Friesen, David G. Hartwell, Terry Hayes, Jerry Pournelle şi „Vladimir iz Livonâi" de la Societatea pentru Anacronism Creator. Nici una dintre persoanele amintite în aceste rânduri de mulţumire nu este răspunzătoare de eventualele greşeli pe care le aş fi comis.

POUL ANDERSON


Un roman incredibil, merita citit si de cei care nu sunt pasionati de SF, doar pentru povestea incredibila si pentru actiunea minunat detaliata, iar de personaje nu mai zic.
avatar
Pushkatu
Forumist avansat
Forumist avansat

Mesaje : 831
Data de inscriere : 16/09/2010
Varsta : 29
Localizare : Bistrita, Podu Jelnii

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum