BISTRITA Forum


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

BISTRITA Forum
BISTRITA Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Giulgiul din Torino

2 participanți

In jos

Giulgiul din Torino Empty Giulgiul din Torino

Mesaj  Tetrazon 5/2/2010, 19:36

Giulgiul din Torino, sau Sfantul Giulgiu, este realizat dintr-o panza de in. Pe aceasta panza este imprimata imaginea corpului unui om care prezinta semne de agresiune fizica si in special de crucificare.

Majoritatea oamenilor sustin ca acesta este giulgiul cu care a fost invelit Isus. Insa exista si un grup restrans care sustin ca este doar o pictura, probabil realizata cu mult dupa moartea lui Isus. Giulgiul se afla astazi in catedrala Sfantului Ioan Botezatorul din Torino, Italia.

Controversele legate de acest giulgiu sunt numeroase. Credinciosii crestini afirmand ca este o relicva, si anume lintoliul in care a fost invelit Isus dupa crucificare, iar oamenii de stiinta si o parte din opinia publica afirma ca este vorba de un artefact.
Indiferent care ar fi adevarul, autenticitatea giulgiului nu modifica cu nimic credinta oamenilor sau dogma crestina.

Dimensiunile giulgiului sunt de 4,36 m lungime si 1,10 m latime. Materialul a fost realizat din fire de in tors manual. Din pricina unui incendiu in anul 1532, materialul a fost deteriorat, prezentand mai multe gauri. In prezent a fost restaurat, fiind peticit.

Prima dovada a existentei acestui giulgiu apare intr-una din scrisorile Episcopului din Saragosa, la mijlocul secolului al VII-lea. Istoria giulgiului din Torino este invaluita de mister, provenienta lui nu este nici acum pe deplin elucidata.

Crucificarea era o metoda antica de executie in care erau condamnati oamenii. Erau pusi pe o cruce, li se batea cuie in palme si in picoare si ii lasau atarnati de cruce pana mureau. Termenul de crucificare provine din latina, „crucifixio” insemnand „pus / fixat pe cruce”.

Se foloseau franghii sau cuie pentru legarea celui pedepsit pe cruce. Durata pana cand crucificatul murea incepea de la cateva ore, pana la cateva zile, in functie de metodele folosite sau de sanatatea celui condamnat. Moartea survenind in urma unor pierderi mari de sange, soc hipovolemic, infectii, sau din pricina deshidratarii. Era o moarte lenta si dureroasa.

Crucificarea era folosita de persi, cartagieni si de Imperiul Roman, intre secolele 6 i.en. si 4 en. Cea mai faimoasa cricificare care a ramas in istorie a fost cea a lui Isus.
In imaginea giulgiului din Torino apare o persoana prezentand urme de violenta fizica si crucificare. Insa crucificarea era destul de practicata, multi oameni pierind crucificati. Sansa ca Isus – personajul cel mai cunoscut ca fiind crucificat – sa fie cel de pe giulgiu fiind foarte mica. Chiar daca giulgiul ar corespunde acelei perioade, nu demonstreaza identitatea persoanei din imaginea imprimata pe giulgiu.

Istoria giulgiului
Se presupune ca dupa moartea lui Isus, giulgiul a fost dus la Edessa, astazi Urfa, Turcia.
Prin studiile cercetatorului contemporan Averil Cameron, expert in istorie antica si bizantina, s-a reusit conturarea unei mici parti din istoria giulgiului. In secolul al VI-lea, giulgiul ar fi fost descoperit, iar in 994 a fost adus de la Edessa in capitala bizantina, Constantinopol.

Pana in secolul al XII-lea, in Occident nu s-a stiut aproape nimic despre giulgiu. In schimb in Rasarit, mai ales dupa Sinodul al VII-lea Ecumenic (anul 787), inchinarea la Chipul Domnului de pe giulgiu erau mijloace si cai de verificare a credintei.

In jurul anului 1200, Nicolae Messoritis, la cererea Curtii Bizantine si patriarhului de Constantinopol face un nou inventar la Capela „Sfanta Maria”, unde pune giulgiul, alte relicve si numeroase alte obiecte considerate sfinte intr-o ladita si le transfera pentru mai multa siguranta in Biserica Manastirii din Vlaherne.

In 1204 cruciatii cuceresc Constantinopolul. Acestia captureaza mai multe obiecte sfinte pentru a le valorifica. Printre ele se afla si giulgiul. Ajunge in posesia lui Othon de la Roche si-l trimite tatalui sau, Donche de la Roche. Astfel, giulgiul ajunge in 1206 la Lirey, Franta, in grija episcopului Amedeo de Besancon, care il depune la Biserica Sfantul Stefan.
Geofferey de Charny cumpara giulgiul cu o suma mare de bani, si-l duce la Trieste. Dupa putina vreme, panza este depusa in biserica Sfantului Hipolit, transportata cu mare grija la Chymy, Belgia.

In 1357 are loc prima prezentare publica a giulgiului in Europa. In 1370 a fost interzisa venerarea imaginii de catre Henri de Poitires sustinand ca este un fals. Succesorul lui de Poitiers, episcopul Pierre d’Arcis, sustine acelasi lucru intr-o scrisoare din 1389 catre Clement al VII-lea, mentionand chiar si numele artistului care pretinde ca a realizat giulgiul.
Totusi, Clement al VII-lea incurajeaza pelerinajele in scopul venerarii giulgiului pentru a obtine venituri pe vanzare de indulgente.

In 1418, giulgiul a fost mutat in Doubs, de catre Humbert de Villersexel, pentru a-l proteja impotriva hotilor. Dupa moartea contelui, sotia sa, Margaret, calatoreste in diverse locuri unde expune giulgiul, in special la Liege si Geneva.
In 1453, ea il vinde in schimbul unui castel din Varambon (Franta). Noul proprietar, Ludovic I de Savoia, il depune la Saint – Chapelle din Chambery.

Din 1471, giulgiul este expus in mai multe orase din Europa. In jurul anului 1500 giulgiul a fost donat casei princiare de Savoya.
In 1578 a fost predat Domului din Torino, ramanand totusi proprietatea familiei de Savoya, pana in 1983 cand a fost predat Vaticanului fiind expus la Catedrala Sfantului Ioan Botezatorul din Torino, loc unde se afla si astazi.

Controverse
In urma unor analize cu carbon radioactiv, realizate in 3 laboratoare diferite s-a demonstrat ca panza dateaza din perioada 1260 – 1390. Datarea a fost imediat contestata de majoritatea oamenilor, chiar si din lumea stiintifica, sustinand ca a fost posibil ca materialul sa fie contaminat cu bacterii, putand afecta precizia unui astfel de test.
Raymond Rogers, pe baza unor studii microchimice referitoare la continutul de vanilina, concluzioneaza ca varsta giulgiului ar fi cuprinsa intre 1300 si 3000 de ani. Si Rogers a fost criticat, scepticii sustinand ca studiul sau a fost incomplet si lipsit de consistenta, denaturand analiza stiintifica in favoarea orientarii religioase.

Corpul de pe giulgiu apare ca fiind pictat, deoarece daca Isus ar fi fost invelit cu acel material, imaginea ar fi trebuit sa fie diferita de realitate. Panza de in ar fi fost mulata de corp, iar partile laterale ale corpului ar fi trebuit de asemenea sa apara intr-o oarecare masura. In schimb, imaginea formata pe giulgiu arata un corp parca pictat.

Este de notat faptul ca imaginea de pe giulgiu, capul este cu 5% mai mare pentru acel corp, nasul este disproportionat, iar bratele sunt prea lungi. Dupa cum se observa si in imagine (click pe imagine pentru marire), daca le-ar indrepta, i-ar ajunge destul de aproape de genunchi.
Pe giulgiu, sunt pete rosii ce sunt considerate a fi sangele lui Isus. Cei care sustin ca giulgiul este un fals, spun ca sangele ar fi trebuit sa fie maro inchis spre negru datorita vechii sale. Argumentand de asemenea, dupa anumite studii, ca ar fi vorba de vopsea.

Unele teorii sustin ca giulgiul ar fi fost distrus in timpul incendiului din 1532 si a fost refacut, pierderea giulgiului autentic ramanand un secret.

Dr. Raymond Rogers, un chimist pensionat din Los Alamos National Laboratory din New Mexico, estimeaza giulgiul ca datand undeva intre 1000 i.en si 1700 en. Dar toate dovezile duc catre un posibil fals din perioada medievala. Un prim indiciu este lipsa mentionarilor istorice, decat dupa aproape 1000 de ani dupa moartea lui Isus. Confesia episcopului in acea scrisoare, unde mentioneaza artistul care a realizat giulgiul, problemele anatomice, disproportiile si vopselele asemanatoare sangelui au fost unele din indicatoarele ce au demonstrat intr-o oarecare masura ca giulgiul este un fals.

Rogers spune ca este posibil ca giulgiul sa fie vechi de 2000 – 3000 de ani, dar imaginile de pe giulgiu dateaza dintr-o perioada mult mai recenta, din perioada medievala. Oricare ar fi adevarul, faptul ca Isus este cel de pe giulgiu ramane totusi un mister.

Lynn Picknett si Clive Prince au sugerat ca giulgiul ar fi probabil prima forma de fotografie, aratand portretul creatorului, Leonardo da Vinci. Insa aceasta teorie a picat, deoarece Leonardo s-a nascut cu un secol dupa realizarea giulgiului, conform datelor din urma datarii cu carbon radioactiv.

Biserica Catolica, actualul custode al giulgiului, nu s-a pronuntat niciodata in mod oficial asupra autenticitatii, dar a acceptat rezultatul datarii cu radiocarbon care a indicat ca origine perioada medievala 1260 – 1390.
Tetrazon
Tetrazon
MODERATOR
MODERATOR

Mesaje : 326
Data de inscriere : 28/11/2009
Varsta : 59
Localizare : Bistrita

Sus In jos

Giulgiul din Torino Empty Re: Giulgiul din Torino

Mesaj  Admin 5/2/2010, 20:12

cica biserica nu s-a pronuntat niciodata asupra autenticitatii ......poi normal ce ar insemna sa zica cineva ca isus era de fapt un om normal ca noi toti.....
aceasta ipoteza este exact ca si cum a-ti avea un bazin cu pirania si ii iubiti asa de mult incit il dati pe propiul vostru copil sa il manance.....

povesti de adormit copiiiii......
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 3390
Data de inscriere : 26/11/2009
Localizare : Bistrita , Decebal

https://bistritaforum.forumgratuit.ro

Sus In jos

Giulgiul din Torino Empty Re: Giulgiul din Torino

Mesaj  Admin 2/4/2013, 11:23

Mihaela sti ca intotdeauna stiinta a batut religia ! Dar in schimb religia a ucis oameni cat ambele razboaie mondiale la un loc ????? Inchizitia a torturat si a ucis fara mila in NUMELE DOMNULUI !!!! Cruciadele au ars totul in calea lor oameni care erau cu copii ascunsi sub pat ...le-au dat foc sa arda ca sobolanii fara mila !!! tot in NUMELE DOMNULUI !!! Un exemplu din miile de exemple ... Galileo Galileii a descoperit Heliocentrismul [ adica plantele se invart in jurul soarelui ] a fost declarat nebun ,eretic , antisocial....si a fost pedepsit si torturat de biserica !!!! DAR AZI CAND STIM CA E ASA !!!! Ar trebui sa ii torturam si noi pe ei .....la fel cum au facut mii de ani cu milioane de oameni nevinovati .... Si acum sa revenim la giulgiu Smile ...crezi ca ei is prosti sa declare ca e fals ? sa renunte lumea la a mai da bani sa il vada ??????
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 3390
Data de inscriere : 26/11/2009
Localizare : Bistrita , Decebal

https://bistritaforum.forumgratuit.ro

Sus In jos

Giulgiul din Torino Empty Re: Giulgiul din Torino

Mesaj  Admin 2/4/2013, 11:57

Eh mersii...dar nu sant eu tare... doar ma macina cateva intrebari fara rspuns deocamdata !
- Cine suntem ? Cine ne-a creat si de ce ?
- De unde venim ?
- Incotro ne indreptam ?
- De cine sat trase sforile in lumea asta ?
- De ce santem tinuti in aceasta inchisoare globala numita Pamant ? De ce doar pe planeta noastra e posibila viata asa cum o stim noi ?
- S-a temut cineva ca vom invada spatiul daca ar fi facut si alte planete sa suporte omenirea ?
- Sau santem un EXPERIMENT izolat aici pe pamant si altii ne urmaresc din umbra evolutia ?????

Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 3390
Data de inscriere : 26/11/2009
Localizare : Bistrita , Decebal

https://bistritaforum.forumgratuit.ro

Sus In jos

Giulgiul din Torino Empty Re: Giulgiul din Torino

Mesaj  Admin 2/4/2013, 13:02

Ei vezi.... asta e ! "ne zbatem sa avem tot ce ne trebuie" ..prin asta si prin grijile de zi cu zi ... uitam sau santem fortati sa uitam sa traim ! Parerea mea este ca cu cat traiesti mai simplu cu atat ai mai mult timp sa contemplezi la minunata lume naturala care ne inconjoara... Omul ar trebui sa traiasca in armonie cu natura....dar se izoleaza in casa ...inchis intre 4 pereti !si se uita la televizor Smile la telenovele Smile , si pana la urma tot cunostintele tale personale si trairile tale personale raman alaturi de spiritul tau !
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 3390
Data de inscriere : 26/11/2009
Localizare : Bistrita , Decebal

https://bistritaforum.forumgratuit.ro

Sus In jos

Giulgiul din Torino Empty Re: Giulgiul din Torino

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum