BISTRITA Forum

Kim Stanley Robinson - Trilogia MARTE

In jos

Kim Stanley Robinson - Trilogia MARTE

Mesaj  Admin la data de 6/4/2012, 18:40

1.-->2.-->3.-->
Kim Stanley Robinson (n. 23 martie 1952) este un scriitor american de science fiction, cunoscut mai ales pentru Trilogia Marțiană. Lucrările sale tratează constant subiecte ecologice și sociologice. Multe dintre romanele sale par să rezulte direct din fascinația sa pentru știință, fiind vizibilă experiența sa de cercetător timp de 15 ani și pasiunea sa de o viață pentru planeta Marte.

Lucrările lui Robinson au fost catalogate de critici drept știință romanțată...

MARTE ROSU
Actiunea cartii incepe in jurul anului 2020, odata cu prima misiune umana de colonizare a planetei Marte. Pionierii sunt un grup de 100 de oameni de stiinta, cei mai buni din lume in domeniile lor, majoritatea americani sau rusi, alesi in urma un riguros proces de selectie, care a culminat cu o perioada de acomodare de un an petrecuta in Antarctica, intr-o izolare totala de civilizatie. Pe parcursul lungii calatorii, la bordul navei Ares, incep sa se remarce cateva caractere aparte, aparent nepotrivite cu specificul misiunii care urmeaza. Explicatia consta in faptul ca multi au mintit la chestionarele psihologice pentru a fi siguri ca vor fi acceptati in program. Avem astfel toate premisele necesare derularii unui fir epic complex, cu conflicte sociale, sentimentale, de ideologii, care lasa cititorul sa decida cu cine simpatizeaza si sa isi puna intrebari referitoare la actiunile pe care le-ar intreprinde in situatii similare. Autorul nu nedreptateste sau avantajeaza personajele pe care le creeaza si prezinta evolutia si faptele lor intr-un mod realist si echidistant, dar, in acelasi timp sondeaza in profunzime structura lor psihica si afectiva. Exista doua mari directii pe care suntem purtati de naratiune: pe de o parte intemeierea asezarilor pe suprafata planetei si pe satelitul natural Phobos, realizarile ingineresti remarcabile si primii pasi ai proceselor de incalzire si terraformare, iar pe de alta parte evolutia personajelor si interectiunile dintre ele in cadrul societatii martiene emergente

MARTE VERDE
Marte Verde este cel de-al doilea volum din Trilogia Marte care a primit doua Premii Hugo, doua Premii Locus si un Premiu Nebula. Terraformarea planetei Marte - un proiect grandios, o provocare extraordinara pentru om sau doar o joaca absurda si aroganta de-a Dumnezeu? In Marte Verde, colonistii incearca sa transforme planeta rosie intr-un paradis al omenirii, insa tensiunile apar din doua directii: politica si ecologie. Eterna disputa transpusa acum pe alta planeta.

MARTE ALBASTRU
Marte albastru incheie Trilogia Marte care a primit doua Premii Hugo, doua Premii Locus si un Premiu Nebula. Planeta rosie nu mai exista. Acum, verde, acoperit de mari si asezari, Marte a fost in mod dramatic transformat dintr-un desert intr-un loc in care specia umana poate trai. Singurul lucru care a mai ramas de terminat este crearea unei atmosfere respirabile si a unui ecosistem nou. In cele din urma, Marte va deveni o noua America, si lucrurile se vor petrece intocmai ca in vechea America. Trilogia Marte reprezinta mai mult decat o simpla utopie cosmica; este cu adevarat istoria construirii unei noi societati omenesti, cu bucurii si neimpliniri, cu aventura si stiinta, cu dragoste si tradare. Pe scurt, o fresca SF care se poate compara, in literatura universala, cu Razboi si pace.
avatar
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 3190
Data de inscriere : 26/11/2009
Localizare : Bistrita , Decebal

http://bistritaforum.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum